torsdag 16 december 2010

Köttfärslimpa

Här kommer receptet som jag lovade. Det kommer också ifrån Stora boken om Grytor och gratänger och det var riktigt gott.

Till 4 personer:
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
600 g nötfärs
salt och svartpeppar
1 msk soja
½ gul lök, hackad
ca 1 dl riven morot
125 g champinjoner, hackade
smör, margarin eller olja till stekning

Gräddsås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning
1-2 msk kinesisk soja

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ströbröd, mjölk och ägg i en skål och låt svälla i 10 minuter. Blanda det väl med färsen, salt, peppar, soja, lök, och morot. Fräs champinjonerna i lite matfett och blanda ner i köttfärsen.

2. Forma färsen till en avlång limpa och lägg den i en ugnsfast form. Sätt in den i ugnens nedre del och dra ner värmen till 175 grader. Stek limpan i 30-35 minuter.

3. Sila av skyn som bildats i formen och häll i en kastrull. Klicka i matfett, rör i mjölet och vispa i mjölken. Koka upp, häll i grädden och smula ner buljontärningen. Koka upp och smaksätt med soja. Sjud såsen några minuter, späd eventuellt med vatten.

Inga kommentarer: