torsdag 23 september 2010

Middagstips

Nu när hösten är här passar det bra att plocka fram Stora boken om grytor och gratänger av Eja Nilsson.

Igår blev det Grekisk köttbullsgryta med kikärter. Det var jättegott, gick ganska snabbt att göra och kaloriinnehållet var alldeles lagom för den som tänker på sånt. :) Så här kommer receptet för 4 personer:

Köttbullarna
400 g lammfärs (eller blandfärs)
½ gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor
½ dl ströbröd
1 äggula
salt och svartpeppar
Till grytan
6-8 medelstora potatisar i klytor
2 tsk torkad oregano
ca 5 dl buljong (gärna hönsbuljong)
1 burk krossade tomater
1-2 msk koncentrerad tomatpuré
salt och svartpeppar
ca 4 dl kokta kikärter (1 burk)
1-2 msk god olivolja

1. Stek köttbullarna i en gryta i olivolja tills de är knappt genomstekta. Ta upp dem.

2. Lägg ner potatisklyftorna i grytan och låt de fräsa några minuter. Strö på oregano och häll på buljongen. Sjud under lock 10 min, häll sedan på krossade tomater och smaksätt med tomatpuré och salt och peppar.

3. Lägg ner köttbullar och kikärter i grytan och koka upp. Koka 5-10 min under lock. Droppa ev på lite god olivolja, strö över oregano och servera direkt ur grytan.

Inga kommentarer: